Rotary Irodalmi Díj 2009

Szponzoraink

Szponzoraink


Kiránylány született... (2009.11.13.)

Boldizsár Ildikó – Szegedi Katalin: Királylány születik című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatója november 13-án volt a budapesti Anno meseboltban. A művet az ezévi Rotary Irodalmi Díj döntősei közé választották. Az eseményt Sterk Péter a RID Alapítvány elnöke nyitotta meg.

Darvasi László vehette át a Rotary Irodalmi Díjat (2009. 10. 09.)

Darvasi László Virágzabálók című klasszikus nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID), s vele a hárommillió forintos támogatást. A RID főtámogatója a Duna Televízió, az ünnepélyes díjátadást este 9 órától két órás élő gálaműsor keretében közvetítette mind az öt kontinensen. A Duna Televízió különdíját, egy-egy erdélyi körutazást a másik két jelölt, Boldizsár Ildikó író és Balázs Attila író vehette át.

A RID Kuratóriuma a nyolctagú zsűri további pontozása alapján megállapította, hogy a három díjra nevezett mű közül a 2009-es Rotary Irodalmi Díjat és a vele járó hárommillió forintot a Virágzabálók című történelmi regény kapta. A díjnyertes mű szerzője Darvasi László. A zsűri magas irodalmi teljesítményeket szem előtt tartó döntését igazolja, hogy a díjazott műveire a társművészetek is felfigyeltek: Darvasi A gyújtogatók című drámáját a Nemzeti Színház Tízparancsolat című felolvasó-színház sorozatában a Pécsi Országos Színházi Találkozón és a Nemzeti Színház nyílt napján is játszották – fogalmazott Sumonyi Zoltán, a RID Kuratóriumának elnöke.

A Duna Televízió különdíját, egy-egy erdélyi körutazást – a Kárpáteurópa Utazási Iroda jóvoltából – Boldizsár Ildikó és Balázs Attila írók kapták. A díjazottak az utazás költségeinek fedezésére 100-100 ezer forintot ajánlott fel a Duna Televízió. A művészek élményeikről a közeljövőben a csatorna nézőinknek is beszámolnak.

Sterk Péter, a RID Alapítvány elnöke kiemelte, hogy bár a RID csak tavaly indult útjára, mára már számon tartott, várt eseménnyé vált. Ez is mutatja, hogy a Rotary jó irányba koncentrálta anyagi és szellemi erőforrásait, az irodalom támogatása, a szépirodalom megszerettetése minél szélesebb rétegekkel társadalmilag is elismert jószolgálati tett. Fontosnak tartjuk, hogy minél több ilyen spontán, önkéntes kezdeményezés legyen hazánkban, mert ez a civil társadalom ébredését, a civil szervezetek erőre kapását jelzi, ami egy demokrácia egészségének egyik fontos mutatója – fogalmazott Sterk Péter.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke hangsúlyozta, hogy az adó azért állt a kezdeményezés mellé, mi több, megrendezte a RID gálaműsort élő adásban a világ magyarsága számára, mert szeretné, ha a hazai és határon túli magyarok összefogásával minél többen támogatnák a magyar irodalom ügyét. Cselényi úgy látja, a rendszerváltásnak nagyon komoly áldozata az író-költő társadalom. Ma egy plázában mázsaszámra hevernek olyan színes prospektusok, olyan minőségű papíron, olyan színekkel, olyan nyomásban, olyan betűkkel, olyan költséges kiállításban, amelyről egy író vagy egy költő élete végéig ábrándozhat, és akkor sem lesz számára elérhető – fogalmazott az elnök. A Duna Televízió elnöke, Cselényi László szerint a Nemzet Televíziója kulturális missziójának megfelelően felhívta a figyelmet arra, hogy az értékteremtés ösztönzésében mekkora szerepe van a mecenatúrának olyan időkben, amikor a magyar irodalom a perifériára szorult és csak minimális állami támogatásra számíthat.

Az élő adás 17 perces összefoglalója megtekinthető itt.

 

Élő adásban jelentették be a RID 2009 jelöltjeit (2009.09.30.)

RID Kuratóriuma, bejelentette a Rotary Irodalmi Díj 2009 hivatalos jelöltjeit. A korábban nyilvánosságra hozott ötös listából, kiválasztott három mű címe a Duna Televízió élő adásában hangzott el először. A művek - ábécé sorrendben - a következők:

Kinek Észak, kinek Dél – Balázs Attila (Palatinus Kiadó) Királylány születik – Boldizsár Ildikó (Naphegy Kiadó)Virágzabálók – Darvasi László (Magvető)

A Díjat - a korábban bejelentetteknek megfelelően - a Duna Televízió és a Duna II élő televíziós gálaműsorának keretében veheti át a nyertes. Az ünnepélyes díjátadást október 9-én, este 9 órai kezdettel láthatják a nézők mind az öt kontinensen. A világ magyarsága együtt izgulhat Varga Edit és Teszári Nóra műsorvezetőkkel, hiszen csak a gálán derül ki, hogy melyik mű kapja meg a Rotary Irodalmi Díjat. A műsorban fellép: Sebestyén Márta világhírű népdalénekes, Katona Klári énekes, zeneszerző, dalszövegíró, Für Anikó színművész, valamint Hrutka Róbert és zenekara. A Presidance Company tagjai pedig részletet mutatnak be a Hungarythm - A tánc életre kelt című sikeres show-jukból.

A műsorban megismerkedhetnek a díjra jelölt írókkal, akiknek a munkásságát neves színművészek méltatják. Vendégünk lesz - többek között - Turczi István költő, Laczkfi János költő, Kányádi Sándor, költő, Kukorelly Endre író, költő, Ungvári Tamás író és Kőrössi P. József költő, novellista, publicista, irodalomtörténész, könyvkiadó. Nem hiányozhat a gáláról Lator László költő sem, hiszen ő nyerte Az egyetlen lehetőség című verseskötetével a tavalyi Rotary Irodalmi Díjat, ráadásul a Duna Televízió Lyukasóra című műsorának egyik arca is egyben. Az alkotókkal a magyar irodalom és költészet, világban betöltött szerepéről értekeznek. A neves írók, költők mellett kritikusok, mecénások és előadóművészek beszélgetnek az irodalom jelenlegi helyzetéről, kitekintéssel határon túlra és Európára. Nézőink megtudhatják, milyen témák, gondolatok foglalkoztatják az alkotókat, a könyvpiac szereplőit és milyen eszközökkel népszerűsítik a hazai irodalmat.

A gálaműsorban fellép a világhírű népdalénekes, Sebestyén Márta Andrejszki Judit énekes csembalóművésszel. Sebestyén Márta művésznő nemcsak énekel majd, hanem arról is mesél, milyen a fogadtatása a magyar népdaloknak a világban. A népköltészet mellett, a gyermekirodalmat, a gyermekversek és a zene kapcsolatát is fókuszba állítjuk Katona Klári énekes, zeneszerző, dalszövegíró fellépése kapcsán. Für Anikó színművész Hrutka Róberttel és zenekarával Nőstény álom című lemezéből ad ízelítőt. Für Anikó művésznő a kortárs dráma nyelvezetéről, a színpadi adaptációk sikeréről, mondanivalójáról vall majd. Hrutka Róbert önállóan is fellép, a gálaműsorban első, Szabadság-vírus című szólóalbumának sikerdalát adja elő. A művészt nem kell bemutatni, zenei világát több hazai sikerfilmből - Magyar vándor, Valami Amerika, Fej vagy írás - ismerik a nézők. A Presidance Company tagjai az irodalom és a táncművészet kapcsolatáról beszélnek és részletet mutatnak be a Hungarythm - A tánc életre kelt címei sikeres show-jukból.

Képek a sajtótájékoztatóról a galériában.

 

Nyilvános az ötös lista! (2009.09.15.)

A RID kuratóriuma nyilvánosságra hozta a nyolctagú zsűri által legjobbnak ítélt művek listáját. A zsűri huszonöt megjelent irodalmi művet értékelt, és a szavazataik alapján legjobbnak ítélt öt könyv közül választja ki a Kuratórium a díjazásra javasolt három alkotást. Az öt mű - ábécé sorrendben - a következő:

Jaj a győztesnek! – Takács Zsuzsa (Vigília) Kinek Észak, kinek Dél – Balázs Attila (Palatinus Kiadó) Királylány születik – Boldizsár Ildikó (Naphegy Kiadó) Sötét tus, néma tinta – Kovács András Ferenc (Magvető) Virágzabálók – Darvasi László (Magvető)

A Duna TV a Rotary Irodalmi Díj 2009 főtámogatója (2009.09.10.)

A Rotary október 9-én ismét átadja a Rotary Irodalmi Díjat (RID), méghozzá a Duna Televízió és a Duna II Autonómia élő televíziós gálaműsorának keretében. A díj biztos anyagi hátterének megteremtése érdekében RID Társaság alakult, amely a külföldön élő magyarokat is megszólítja. A Rotary Irodalmi Díj főtámogatója a Duna Televízió, az ünnepélyes díjátadást este 9 órai kezdettel mind az öt kontinensen élő adásban közvetíti.

Kastélyestek klasszikus zenével és irodalommal (2009.03.31.)

A RID Alapítvány kuratóriuma és a Rotary Club Budapest-Tabán a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen szervezte Kastélyestek klasszikus zenével és irodalommal című programjait.

A műsor előzetese megtekinthető wmv vagy mpeg formátumban.

 

RC Budapest-Tabán

Rotary Hungary

Rotary International